Proteinové těstoviny z luštěnin se zeleninou a lahůdkovým droždím

Tohle je moje oblíbená pochoutka, když mám chuť na těstoviny, ale nejsou pro mě vhodné 👍👌. . . . Výrobkům z mouky je lepší se ve fázi, kdy chceme hubnout, podpořit metabolizmus či zlepšit své zdraví, vyhýbat. Namísto toho však můžeme využít tyhle proteinové těstoviny, které chutnají neméně dobře, ale jsou pro naši látkovou výměnu mnohem vhodnější👍. Jsou připraveny z černých fazolí a mají vysoký obsah bílkovin. Druhů je více, např. z červené čočky, sojových bobů atd. Mě nějak nejvíc zachutnaly právě tyhle, z černých fazolí. Stačí přidat porci oblíbené zeleniny a místo parmazánu zasypat lahůdkovým droždím, které voní po sýru a tu “sýrovou notu” tam krásné doplní.

A ptáte se, proč bych nemohla luštěninové těstoviny posypat sýrem? Mohu, ALE‼️ Pokud chceme umožnit tělu maximální využití živin ze stravy bez zbytečného zatížení odpadními látkami, které mohou způsobovat překyselení látkové výměny a pokud chceme podporovat zdravé trávení, je vhodné nemíchat mezi sebou v jednom jídle vícero druhů bílkovin (zde by to byly černé fazole a sýr). Biologickou hodnotu bílkoviny určuje poměr jejich esenciálních aminokyselin. Každá bílkovina má jiné složení aminokyselin s odlišnou biologickou hodnotou. Metabolicky vstřícné principy využívají ve svých jídelníčcích převážně potraviny s vysokou biologickou hodnotou (přes 70) a doporučují na jedno jídlo pouze jeden druh bílkoviny, aby se tak zabránilo případnému nežádoucímu zhoršení biologické hodnoty a tím i možnému překyselení organismu. Takže ať žije střídmost! Já střídmost považuji za “královnu zdraví” a tak jím těstoviny z luštěnin!

Tohle budete potřebovat

Porce jsou ilustrativní a odpovídají redukční fázi pro ženu vážící cca 65 - 80 kg.

  • Bílkovina: proteinové těstoviny (cca 80 – 100g nevařených)
    Můžete použít těstoviy z černých fazolí, červené čočky, sojových bobů apod. Mě nejvíce chutná Proetin Pasta z černých fazolí.
  • Zelenina: 100g zelí pakchoi, 30-50g směs: sušená rajčata, šalotka, olivy, kapary
    Celkové množství zeleniny cca 130 - 150g
  • Tuky: Extra virgin olivový olej nebo Ghí (přepuštěné máslo)
  • Koření: česnek, oregano
    Nebo jiné oblíbené koření na těstoviny
  • Na ozdobení: hrst zelené bazalky (není nutné)
  • Navíc: 1pol. lžíce lahůdkové droždí
    Jinak také Tebi droždí. Voní po sýru...

Takhle postupujte

  • Těstoviny uvařte v osolené vodě  „al dente“, sceďte.
  • Na pánvi si na olivovém oleji (ten krásně voní) orestujte česnek a cibulku, přidejte postupně další zeleninu, pakchoi dejte až na konec, přihoďte oregáno, ať to pěkně voní „po italsku“ a stačí krátce orestovat 2 - 3 minutky.
  • Vmíchejte uvařené těstoviny a ještě chvíli společně orestujte.
  • A servírujte posypané polévkovou lžící lahůdkového droždí a hrstí zelené bazalky.
  • Na závěr ještě pokapejte jídlo polévkovou lžící za stude lisovaného olivového oleje (pro tu správnou vůni).

Tip

  • Můžete použít jakoukoli oblíbenou zeleninu. Já tam dávám vždy tu, co mám zrovna v lednici.

Přeji vám dobrou chuť

Bára 

Proteinové těstoviny z luštěnin se zeleninou a lahůdkovým droždím
Proteinové těstoviny z luštěnin se zeleninou a lahůdkovým droždím - snadné, rychlé, zdravé, metabolicky a hormonálně vstřícné jídlo