Dýňová krémová polévka s mozarellou a kokosovým mlékem
Dýně Hokkaidó má sytou sladkou chuť a nádhernou barvu. Obsahuje provitamin A, vitamin E, C a velké množství draslíku. na Hokkaidó miluji to, že se nemusí loupat, protože slupka při vaření lehce změkne. Je to taková krásná, oranžová, vitamínová a léčivá bomba. Pomáhá při čištění organismu, při poruchách zažívání, onemocnění slinivky a sleziny, je tedy vynikající pro diabetiky. Říká se, že tato zelenina díky komplexu cenných látek výrazně zpomaluje stárnutí organismu. Dopřávat si ji tedy můžeme po celou podzimní sezónu. A věřte mi, že se budete cítit skvěle.
Tohle budete potřebovat
Porce jsou ilustrativní a odpovídají redukční fázi pro ženu vážící cca 65 - 80 kg.
- Bílkovina: 1 porce kvalitní mozarelly (cca 70-100g)
- Zelenina: 130 - 150g dýně Hokkaidó
- Na dochucení: 2 lžíce spařených oloupaných rajčatMůžete použít i ty z konzervy.
- Zázvor - ale pokud chcete předejít návalům, opatrně s ním...Stačí opravdu trošku
- Koření: sůl, kurkuma, zelené listy koriandru, pepřSůl, kurkumu, pepř použijeme při vaření. zelený koriandr na ozdobu a pro finální vůni.
- Kvalitní kokosové mléko na zjemnění - 4 pol. lžíce na 1 porciPoužívám zn. Real Thai nebo Aroy-D (bez obsahu aditiv)
- Dýňový olej za studena lisovaný olej
- Zeleninový vývarDomácí nebo koupený bez aditiv, v bio kvalitě
Takhle postupujte
- Dýni omyjte, osušte, rozpulte a pol. lžící vydlabejte střed se semínky.
- Potom dýni nakrájejte ostrým nožem na větší kostky.
- Nakrájejte si trošku zázvoru. Pokud ovšem chcete předejít návalům, zacházejte se zázvorem velice opatrně - stačí opravdu jen troška nebo ho klidně můžete úplně vynechat.
- Připravte si spařením 1 rajče, které oloupejte a nakrájejte. Nebo můžete také použít již loupaná rajčata z konzervy - v bio kvalitě.
- Do kastrůlku dejte rozehřát Ghí nebo jiný kvalitní tuk/ olej na opékání.
- Přidejte nadrobno nakrájený zázvor a ten chvilku orestujte.
- Přidejte kostičky dýně a kurkumu a krátce orestujte. Můžete přidat i jiné, vaše oblíbené koření... Mě stačí to základní, ale s chutí polévky si můžete opravdu díky koření vyhrát. Více v tipech na konci receptu...
- Přidejte 2 - 3 pol. lžíce loupaných rajčat a ještě krátce promíchejte a orestujte.
- Zeleninu zalijte zeleninovým vývarem. Můžete použít také čistou vodu, do které přidejte bio zeleninový vývar bez aditiv. Já používám např. tento>>
- Vařte cca 10 minut do změknutí.
- Potom rozmixujte se 4 lžícemi kvalitního kokosového mléka na hustý hedvábný krém. Kokosové mléko používám od zn. Real Thai nebo Aroy-D. Já mixuji ve vysokorychlostním mixéru, protože díky tomu docílím té hedvábné struktury. Ale dostačující je i silný tyčový mixér.
- Polévku dochuťte solí, pepřem, případně jiným kořením, které máte rády - podle potřeby.
- Do misky nakrájejte na kostky kvalitní mozarellu a přelijte hotovým dýňový krémem.
- Ozdobte hrstí zeleného koriandru a pokapejte lžící kvalitního, za studena lisovaného dýňového oleje.
- Přidat můžete na sucho opečené kostičky celozrnného žitného chleba - krajíček max. 50g (před opečením)
Tip
Další koření?
Polévku můžete okořenit na mnoho způsobů. Indii vám připomene koření Garam Massala. Thajsko zase červená nebo žlutá curry pasta - ale tady pozor, jakékoli ostré koření vyvolává a zhoršuje návalové stavy v menopauze.
Další bílkoviny?
Do polévky můžete použít místo mozarelly i jiné druhy bílkovin. Tady jsou ty moje oblíbené:
- Tofu (70 - 100g na porci)
- 2 vejce
- Losos (130 - 150g na porci)
- Dýňová a slunečnicová semínka - přes noc nemočená nebo nasucho opražená (50-60g na porci)
- Hlíva ústřičná nebo houby shittake (130 - 150g na porci)
- Luštěniny - např. cizrna, červená čočka, bílé fazole apod. (60-80g na porci, za sucha vážené)
- atd.
Přeji vám dobrou chuť
Bára


