Hermelínová pomazánka s "majonézou" z avokáda
Vzpomínka na hermelínovou pomazánku a hermelínový salát! Určitě si to také pamatujete – navinulá chuť hermelínu, jemná majonéza – dokonalá chuť! Někdo se na facebooku ptal, zda lze připravit hermelínovou pomazánku tak aby splňovala principy Metabolic Balance® a byla tak vhodná i pro hubnutí v menopauze. Lze to vůbec? Budete se divit, ale ano! Kolegyňka, poradkyně Metabolic Balance®, která působí v Mladé Boleslavi v Ajurvéda – revitalizačním centru, Jarmilka Klacková z rukávu vysypala tenhle recept… Je dokonalý, když zavřete oči, skoro nepoznáte, že tam nejsou vajíčka, uzeniny ani klasická majonéza. Majonézu tady skvěle nahradí avokádo, chuť dodá dobře vyzrálý hermelín, cibule a celozrnná hořčice.
Když jsem si ji hned tentýž den připravila, výskala jsem radostí a byla jsem chutí tak nadšená, že jsem ji hned připravila i dalším členům rodiny. A co myslíte? Byli okouzleni její chutí stejně, jako já. Je fakt, že se běžně mléčným výrobkům z kravského mléka vyhýbám a preferuji raději ty kozí a ovčí, ale pokud si hermelín zařadíte občas, např. 2x do měsíce, je to v pohodě. Tak pokud máte rády hermelín, nemeškejte a hned pomazánku vyzkoušejte. A napište mi, zda se vám povedla a jestli vám taky tak šíleně zachutnala, jako nám doma…
Tohle budete potřebovat
Porce jsou ilustrativní a odpovídají redukční fázi pro ženu vážící cca 65 - 80 kg.
- Bílkovina: 80 - 100g dobře vyzrálého hermelínu
- Zelenina: 100g avokáda, 30g cibule nebo šalotky (ta je jemnější v chuti)Použít můžete ale i jakoukoli jinou zeleninu, kterou máte doma po ruce. Přidat můžete trošku nastrouhané mrkve, řapíkatý celer nakrájený nadrobno apod.
- Koření: sůl, pepřOpět můžete použít své oblíbené koření a zelené bylinky
- Navíc: 1 pol. lžíce kvalitního oleje Extra VirginSkvělý je např. olej z vlašských nebo lískových ořechů
- 1lžička jablečného octa v bio kvalitěDodá pomazánce mírně navinulou "notu"
- 1 čaj lžička bio hořčice z celých zrn bez cukru
Postup 1
Se sekáčkem na potraviny s "S" noži
- Na výrobu pomazánek používám sekáček na potraviny s \"S\" noži. Doporučuji tem se 4 noži. Mám tento. Jde to ale i bez něj. Zkoušela jsem obě varianty, obě chutnaly skvěle.
- Do robotu s \"S\" noži dejte všechny ingredience: na kousky nakrájený hermelín, avokádo, cibuli, sůl, pepř, jablečný ocet, extra virgin olej a 1 čaj. lžičku celozrnné hořčice - posekejte na jemnější neb hrubší pomazánku, podle toho, jakou máte představu.
- Finálně ještě můžete pomazánku dochutit solí, pepřem, jabl. octem, případně dalším oblíbeným kořením.
- Přendejte do misky, ještě dobře promíchejte a nechte v lednici alespoň půl hodinku rozležet - chutě se krásně propojí a pomazánka získá tu správně navinulou hermelínovou chuť.
- Servírujte na žitném chlebu nebo knäckbrotu, navrch dejte kousek hermelínu (bílkovina, kterou začnete jídlo), ozdobte lístky zelené petrželky a nechte si chutnat...
Postup 2
Bez sekáčku na potraviny s "S" noži
- Cibuli nakrájejte nadrobno a nechte krátce zesklovatět na pánvi. Přendejte do misky a nechte vychladnout.
- Hermelín nastrouhejte na větším struhadle.
- Pokud chcete přidat další zeleninu, např. mrkev, okurku, řapíkatý celer, tak je nastrouhejte nebo nadrobno nakrájejte.
- Avokádo rozmixujte na \"majonézu\" společně s olejem, jabl. octem, lžičkou hořčice, solí a pepřem.
- Potom vše společně promíchejte do pomazánky.
- Dochuťte ještě podle potřeby solí, pepřem a jabl. octem.
- Přendejte do misky, ještě dobře promíchejte a nechte v lednici aspoň půl hodinku rozležet - chutě se krásně propojí a pomazánka získá tu správně navinulou hermelínovou chuť.
- Servírujte na žitném chlebu nebo knäckbrotu, navrch dejte kousek hermelínu (bílkovina, kterou začnete jídlo), ozdobte lístky zelené petrželky a nechte si chutnat...
Tip
Můžete také vyzkoušet různé druhy olejů, každý dá pomazánce mírně jinou chuť.
Můžete vyzkoušet přidat i jiné druhy zeleniny, kterou jenom krátce oblanšírujete a nakrájíte na malé kousíčky.
Avokádo vybírejte krásné, akorát zralé, na omak by mělo připomínat plastelínu, nemělo by mít po rozříznutí hnědé fleky a mělo by být hezky zelené nebo mírně nažloutlé.
Přeji vám dobrou chuť
Bára