Hermelínová pomazánka s "majonézou" z avokáda

Vzpomínka na hermelínovou pomazánku a hermelínový salát! Určitě si to také pamatujete – navinulá chuť hermelínu, jemná majonéza – dokonalá chuť! Někdo se na facebooku ptal, zda lze připravit hermelínovou pomazánku tak aby splňovala principy Metabolic Balance® a byla tak vhodná i pro hubnutí v menopauze. Lze to vůbec? Budete se divit, ale ano! Kolegyňka, poradkyně Metabolic Balance®, která působí v Mladé Boleslavi v Ajurvéda – revitalizačním centru, Jarmilka Klacková z rukávu vysypala tenhle recept… Je dokonalý, když zavřete oči, skoro nepoznáte, že tam nejsou vajíčka, uzeniny ani klasická majonéza. Majonézu tady skvěle nahradí avokádo, chuť dodá dobře vyzrálý hermelín, cibule a celozrnná hořčice.

Když jsem si ji hned tentýž den připravila, výskala jsem radostí a byla jsem chutí tak nadšená, že jsem ji hned připravila i dalším členům rodiny. A co myslíte? Byli okouzleni její chutí stejně, jako já. Je fakt, že se běžně mléčným výrobkům z kravského mléka vyhýbám a preferuji raději ty kozí a ovčí, ale pokud si hermelín zařadíte občas, např. 2x do měsíce, je to v pohodě. Tak pokud máte rády hermelín, nemeškejte a hned pomazánku vyzkoušejte. A napište mi, zda se vám povedla a jestli vám taky tak šíleně zachutnala, jako nám doma…

Tohle budete potřebovat

Porce jsou ilustrativní a odpovídají redukční fázi pro ženu vážící cca 65 - 80 kg.

  • Bílkovina: 80 - 100g dobře vyzrálého hermelínu
  • Zelenina: 100g avokáda, 30g cibule nebo šalotky (ta je jemnější v chuti)
    Použít můžete ale i jakoukoli jinou zeleninu, kterou máte doma po ruce. Přidat můžete trošku nastrouhané mrkve, řapíkatý celer nakrájený nadrobno apod.
  • Koření: sůl, pepř
    Opět můžete použít své oblíbené koření a zelené bylinky
  • Navíc: 1 pol. lžíce kvalitního oleje Extra Virgin
    Skvělý je např. olej z vlašských nebo lískových ořechů
  • 1lžička jablečného octa v bio kvalitě
    Dodá pomazánce mírně navinulou "notu"
  • 1 čaj lžička bio hořčice z celých zrn bez cukru

Postup 1

Se sekáčkem na potraviny s "S" noži

  • Na výrobu pomazánek používám sekáček na potraviny s "S" noži. Doporučuji tem se 4 noži. Mám tento. Jde to ale i bez něj. Zkoušela jsem obě varianty, obě chutnaly skvěle.
  • Do robotu s "S" noži dejte všechny ingredience: na kousky nakrájený hermelín, avokádo, cibuli, sůl, pepř, jablečný ocet, extra virgin olej a 1 čaj. lžičku celozrnné hořčice - posekejte na jemnější neb hrubší pomazánku, podle toho, jakou máte představu.
  • Finálně ještě můžete pomazánku dochutit solí, pepřem, jabl. octem, případně dalším oblíbeným kořením.
  • Přendejte do misky, ještě dobře promíchejte a nechte v lednici alespoň půl hodinku rozležet - chutě se krásně propojí a pomazánka získá tu správně navinulou hermelínovou chuť.
  • Servírujte na žitném chlebu nebo knäckbrotu, navrch dejte kousek hermelínu (bílkovina, kterou začnete jídlo), ozdobte lístky zelené petrželky a nechte si chutnat...

Postup 2

Bez sekáčku na potraviny s "S" noži

  • Cibuli nakrájejte nadrobno a nechte krátce zesklovatět na pánvi. Přendejte do misky a nechte vychladnout.
  • Hermelín nastrouhejte na větším struhadle.
  • Pokud chcete přidat další zeleninu, např. mrkev, okurku, řapíkatý celer, tak je nastrouhejte nebo nadrobno nakrájejte.
  • Avokádo rozmixujte na "majonézu" společně s olejem, jabl. octem, lžičkou hořčice, solí a pepřem.
  • Potom vše společně promíchejte do pomazánky.
  • Dochuťte ještě podle potřeby solí, pepřem a jabl. octem.
  • Přendejte do misky, ještě dobře promíchejte a nechte v lednici aspoň půl hodinku rozležet - chutě se krásně propojí a pomazánka získá tu správně navinulou hermelínovou chuť.
  • Servírujte na žitném chlebu nebo knäckbrotu, navrch dejte kousek hermelínu (bílkovina, kterou začnete jídlo), ozdobte lístky zelené petrželky a nechte si chutnat...

Tip

Můžete také vyzkoušet různé druhy olejů, každý dá pomazánce mírně jinou chuť.

Můžete vyzkoušet přidat i jiné druhy zeleniny, kterou jenom krátce oblanšírujete a nakrájíte na malé kousíčky.

Avokádo vybírejte krásné, akorát zralé, na omak by mělo připomínat plastelínu, nemělo by mít po rozříznutí hnědé fleky a mělo by být hezky zelené nebo mírně nažloutlé.

Přeji vám dobrou chuť

Bára 

Hermelínová pomazánka - recepty pro hubnutí
Hermelínový salát nebo pomazánka je recept vhodný i pro redukční fázi...
Hermelínová pomazánka - recepty pro hubnutí v menopauze
Avokádo skvěle nahradí běžnou majonézu, vyzrály hermelín zase dodá navinulou vůni. V této kombinaci je recept vhodný pro redukci hmotnosti i v menopauze.