Hlíva ústřičná s cuketou

Osmahnutá hlíva ústřičná s cuketkou na žitném opečeném chlebu nemá prostě chybu.
Hlíva ústřičná obsahuje velké množství vitamínů B, jako je B1, B2, B5, B6, B7, B9 , ale také např. vitamín C. Hlíva obsahuje vitamín B1, B2 a kyselinu listovou. Má velmi nízký obsah kalorií. Obsahuje také draslík a fosfor. Díky velkému množství vitamínů B a D příznivě působí na nervový systém a kosti, což je v období menopauzy velmi důležité. Hlíva ústřičná obsahuje také vysoké množství bílkovin, což je určitě zajímavá informace pro vegany a vegetaraiány, kteří mohou hlívou nahradit maso. Studie prokazují, že hlíva ústřičná pomáhá regulovat hladinu cholesterolu v krvi a zdárně posiluje imunitní systém. Kdo tvrdí, že zdravé jídlo nemůže chutnat dobře, tak se osudově mýlí! Tohle v metabolicky vstřícných principech prostě neplatí. Vyzkoušejte tento snadný, ultrarychlý, metabolicky vstřícný recept, vhodný pro zdravý metabolizmus, hormonální rovnováhu i štíhlou linii, a navíc i néééskutečně chutný. Hotovo za 15 minut. 

Tohle budete potřebovat

Porce jsou ilustrativní a odpovídají redukční fázi pro ženu vážící cca 65 - 80 kg.

  • Bílkovina: 1 porce hlívy ústřičné nebo houby shittake (cca 130 – 150g)
  • Zelenina: 1 porce cukety (cca 130 – 150g)
  • Tuky: kvalitní za studena lisovaný olivový nebo jiný olej
  • Koření: sůl, kmín podle chuti – na hlívu | 1 čl kurkumy, 1 čl garam masally (nebo římský kmín) – na cuketu

Takhle postupujte

Hlívu nebo shittake připravuji specifickým způsobem. Má díky tomu naprosto fantastickou chuť.

  • Pomastím pánev jemně olejem a rozehřeji.
  • Na pánev pokladu kloboučky hlívy, osolím a okmínuji  a potom zatížím dnem velkého kastrolu o zhruba stejném průměru jako je pánev.
  • Dno kastrolu kloboučky houby krásně stlačí a ty se pod ním mohou jemně dusit a péci. Zachovají si tak šťavnatost a pevnost a chutnají téměř jako steak.
  • Opékám je z jedné strany cca 2 – 3 minuty, potom je otočím a zase zatížím a opékám další 2 minuty. A hlíva je hotová!
  • Mezitím si nakrájím cuketu na tenká kolečka, nebo na půlkolečka a v míse promíchám se lžící olivového oleje, 1 lžičkou kurkumy a 1 lžičkou koření garam massala. Klidně můžete použít i jiné koření, které vy preferujete. Já používám tohle, protože miluji orientální chutě a tak si je \"vyrábím\" téměř v každém jídle.
  • Takto připravenou cuketu dám na pánev po hlívě, kde cuketu pěkně orestuji do poloměkka (stačí pár minutek).
  • A máme hotovo! Stačí skutečně 10-15 minut na tohle famózní jídlo.
  • Servíruji na žitném chlebu, ještě jednou zakápnuté voňavým kvalitním, za studena lisovaným, olejem.
  • Celiaci žitný chleba vynechají, nebo si směsí naplní např. rozkrojenou papriku, nebo směs zabalí do salátových listů, tedy si připraví takový „wrap“. To ostatně může udělat každý, nejen lidé, kteří dodržují bezlepkovou dietu.

Přeji vám dobrou chuť

Bára 

Jak zhubnout v menopauze - Hlíva ústřičná s cuketou
Osmahnutá hlíva ústřičná s cuketkou na žitném opečeném chlebu nemá prostě chybu
Jak zhubnout v menopauze - Hlíva ústřičná s cuketou
Osmahnutá hlíva ústřičná s cuketkou na žitném opečeném chlebu nemá prostě chybu