Jablečné zelí bez cukru s pečeným kuřetem nebo tempehem
Na tohle \"jablečné zelí\" jsem dostala tip od jedné své klientky, která absolvuje program Metabolic Balance®. Připravuje si ho tatínek, který je diabetik a ve stravě omezil výrazně běžný cukr. Dušené zelí miluju, baví mě ta jeho sladkokyselá chuť. V metabolicky vstřícné kuchyni nepoužíváme cukr ani žádná jiná sladidla. Takže tenhle recept na sladkokyselé dušené zelí \"oslazené\" jablkem je perfektním řešením. A ta chuť!!! Naprosto skvělá! Jako bílkovinu jsem přidala kuřecí prsa a ve vegan verzi uzený tempeh.
A varianta s tempehem mě tedy hodně překvapila! Uzený tempeh strčil hravě do kapsy i kuře! Pokud procházíte menopauzou, je tempeh skvělým zdrojem bílkovin plný fytoestrogenů. Připravuje se ze sojových bobů fermentací, díky čemuž skvělou potravinou. V receptu jsem použila uzený tempeh, který jsem jenom krátce opekla na pánvi a vmíchala do zelí a bylo to mňamózní! Pečený tempeh mi hodně připomínal \"sekanou\" se zelím. Takže doporučuji vyzkoušet obě varianty - jak tu s kuřátkem, tak tu s uzeným tempehem.
Tohle budete potřebovat
Porce jsou ilustrativní a odpovídají redukční fázi pro ženu vážící cca 65 - 80 kg. Pokud chcete jídlo připravit pro vícero osob, porce znásobte počtem strávníků.
- Bílkovina: 140g kuřecí prsa nebo 80g uzený tempeh (vege verze)
- Zelenina: 130 - 150g bílé nebo červené zelí, šalotka
- Tuky: Extra virgin olivový olej
- Koření: podle chuti - sůl, pepř, kurkuma, paprika nebo i kmín
- Navíc na dochucení: jablečný ocet v bio kvalitě
- 1 středně velké sladké jablíčko
Takhle postupujte
Varianta s kuřetem
- Rozpalte troubu na 200°C.
- Kuřecí prsa osolte a okořeňte dle chuti (já přidávám různé směsi koření, papriku, trochu kmínu aby to chutnalo jako \"kachna\" a nebo třeba i kurkumu), zakápněte olivovým olejem a nechte odležet.
- Zelí nakrájejte na malé proužky, přidejte šalotku, osolte a v míse dobře rukama promačkejte aby pustilo šťávu.
- Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo a promíchejte společně se zelím.
- Zelí dejte do vyššího pekáče, mírně podlijte vodou a navrch usaďte kuřecí prsa.
- Pečte v rozpálené troubě cca na 200°C, asi 30 minut, do změknutí zelí a kuřátka dozlatova. Občas během pečení promíchejte. Na závěr dochuťte podle svých osobních preferencí.
Varianta s uzeným tempehem
- Zelí připravte stejně jako výše.
- Tempeh nakrájejte na kostky a opečte krátce na pánvi a vmíchejte do připraveného zelí. Uzený tempeh jsem již ničím nedochucovala. Jeho chuť je zcela dokonalá tak, jak je.
Tip
Na Instagramu najdete video z přípravy uložené ve Stories. Tak jukněte sem a inspirujte se...
Přeji vám dobrou chuť
Bára


