Lilek zapečený s hovězím masem a dýňovým pyré

Inspiraci na tuhle dobrotu jsem potkala na menu mého oblíbeného podniku Kavárna pod pavlačí v Dolních Chabrech, kde měli tyhle plněné lilky zapečené s bramborovou kaší. A protože se brambory v Metabolic Balance jídelníčcích moc nevyskytují nebo jsou dost omezeny, tak jsem místo brambor použila raději dýni hokaido a připravila z ní dýňové pyré. A byla to opravdu mňamka. Tohle jídlo je moooc dobré, akorát jeho příprava trvá trochu déle, než jen mých oblíbených 15 minut, ale stojí za to. Navíc jeho výhodou je to, že se dá připravit den dopředu a potom jen v troubě pěkně ohřát.

Tohle budete potřebovat

2 porce (porce jsou ilustrativní a odpovídají redukční fázi pro ženu vážící cca 65 - 80 kg)

  • Bílkovina: hovězího mletého masa (nebo můžete použít i mleté drůbeží)
  • Zelenina: 1 menší lilek (cca 200g), rozdělený na poloviny, 100g dýně hokaido
    Použít můžete ale jakoukoli jinou zeleninu, kterou máte doma po ruce.
  • Koření: 2 - 3 stroužky česneku, lžička majoránky, sůl, pe
    Opět můžete použít své oblíbené koření a zelené bylinky
  • Tuky: 1 pol. lžíce Ghí, 1 pol. lžíce olivový olej za studena lisovaný
  • Navíc: Hrst jarní cibulky na ozdobu
    Můžete použít např. i koriandr, petrželku či jiné oblíbené čerstvé koření...

Takhle postupujte

I) Připravíme si lodičky z lilku

  • Rozpálíme troubu (horký vzduch) na 220°C.
  • Lilek rozpůlíme a jeho vnitřní část vydlabeme lžící tak, aby vznikly "lodičky" a okraje zůstaly cca 0,5 - 1 cm silné.
  • Vydlabanou část lilku nakrájíme na drobno kostičky, použijeme ji společně s mletým masem.
  • Lodičky z lilku dáme na pečící papír do pekáčku, přikryjeme alobalem a dáme předpéct cca na 20 - 30 minut.

II) Připravíme si maso

  • Mleté maso smícháme v míse se zbylým lilkem, který jsme si nakrájeli na kostičky, přidáme prolisovaný česnek, majoránku, dostatečně osolíme a opepříme, dobře směs rukama promícháme.
  • Na pánvi si rozehřejeme lžíci Ghí a za stálého míchání opékáme směs masa a lilku do "zatažení".

III) Připravíme si dýňové pyré

  • Dýni nakrájíme na kostky, zalijeme vroucí vodou, osolíme a uvaříme do poloměkka.
  • Potom ji rozmixujeme s lžičkou Ghí na pyré, kterým naplníme cukrářský sáček (pyré budeme zdobně stříkat na lilkové lodičky, kterým uděláme dýňovou peřinku).

IV) Kompletujeme

  • Mezitím nám lilkové lodičky v troubě mírně změknou a my je můžeme začít plnit.
  • Lodičky naplníme mletým masem, které do lodičky pěkně vmáčkneme a uplácáme.
  • Navrch odzdobíme dýňovým pyré a dáme na dalších 20 minut zapéci do trouby.
  • Podáváme s plátkem celozrnného žitného chleba, ozdobené jarní cibulkou nebo jiným zeleným kořením a zakápnuté lžící voňavého olivového oleje extra virgin.

Tip

Když si naplníte a zapečete lilkové "lodičky" den dopředu, můžete je jíst druhý den i studené nebo si je jednoduše v troubě ohřát.

Přeji vám dobrou chuť

Bára 

Lilek plněný hovězí masem, zapečený s dýňovým pyré3
Lilek plněný hovězí masem, zapečený s dýňovým pyré - recepty pro hubnutí a zdravý metabolizmus