Dokonalý kuřecí vývar s kousky kuřete a zeleninou
Divíte se, že je polévka v sekci hlavních jídel? Ano, je tu správně - a to proto, že obsahuje vše, co takové hlavní jídlo má obsahovat. Dostatečnou porci kvalitních bílkovin a tuků, akorát sacharidů a ještě spoustu voňavého vývaru. Tuhle polévku si dělám většinou v rámci přísné fáze, tedy na začátku hubnutí, kdy se na čas (14 dnů) doporučuje vynechat oleje a tuky. Příprava vařením je tedy ideální. Připravuji si ji také v chladných zimních dnech nebo po svém otužovacím koupání, kdy je příjemné tělo zevnitř pěkně prohřát - a to i v menopauze, kdy chceme zmírnit návalové stavy. Pravda je, že tahle polévka \"zahřeje\" - proto se při menopauze nehodí na stůl tak často. Ale i tak je to inspirace na přípravu hlavního jídla s obsahem kvalitních bílkovin (zde je to kuře) i přiměřeného množství sacharidů s nízkou glykemickou zátěží (zde je to zelenina v podobě mrkve a řapíkatého celeru). Do vývaru jsem dala povařit i jinou kořenovou zeleninu, kterou jsem pak dala mojí fence Thorince, jako přílohu k masu.
Tohle budete potřebovat
Porce jsou ilustrativní a odpovídají redukční fázi pro ženu vážící cca 65 - 80 kg.
- Bílkovina: 130 - 150g kuřecího masaV redukční fázi jsou vhodná kuřecí prsa, v udržovací fázi jsou nejlepší vrchní horní stehna (i s kůží). Pokud máte možnost, sežeňte si bio kuřátko. Výsledné jídlo má prostě úplně jinou chuť.
- Zelenina do vývaru: mrkev, celer, petržel, pórek, cibulePoužít můžete ale jakoukoli jinou zeleninu, kterou máte doma po ruce. Tuhle zeleninu po uvaření nebudeme používat.
- Zelenina do hotové polévky: 130 - 150g mix mrkev a řapíkatý celerTuhle zeleninu použijeme ve vhodné gramáži finálně do polévky. Použít můžete ale jakoukoli jinou zeleninu, kterou máte doma po ruce a máte ji rády v polévce.
- Koření: sůl, pepř, bylinky dle chuti, 1 lžička bio zeleninového vývaruOpět můžete použít své oblíbené koření a zelené bylinky. Zeleninový vývar bez aditiv objednávám na www.metabolicka-kucharka.cz - je fak nejlepší!
- Navíc: 1 pol. lžíce GhíGhí je přepuštěné máslo a budeme na něm zeleninu restovat.
Takhle postupujte
- Do kastrolu dejte společně s kuřecím masem vařit zeleninu \"na vývar\": 1 mrkev, kousek celeru, kousek petržele, malou cibuli a kousek pórku (5 cm).
- Já ještě přidávám do vývaru podle potřeby tento bio zeleninový vývar bez aditiv.
- Vařte pomalu, na středním ohni, tak aby byl vývar pěkně propracovaný. Čím déle vývar vaříte, tím propracovanější a silnější bude mít chuť.
- Po uvaření vyjměte kuřecí kousky a zeleninu z vývaru. Kuře podle potřeby oberte a natrhejte nebo nakrájejte na kousky, které přijdou zpět do polévky.
- Nakrájejte si porci zeleniny, která přijde výsledně do polévky: mrkev na kolečka, řapíkatý celer na proužky.
- Zeleninu orestujte v kastrůlku na Ghí (přepuštěném másle) a poté dejte na pár minut povařit i s kousky obraného kuřete do vývaru. Stačí pár minut, zelenina nemusí být úplně měkká.
- Na závěr dochuťte polévku solí, pepřem či jiným oblíbeným kořením a bylinkami.
- Polévku servírujte ozdobenou zelenou petrželkou.
- Pokud nepatříte mezi celiaky, tak jako přílohu můžete zvolit 1 plátek (50g) 100% celozrnného žitného chleba nebo 2 plátky žitného knäckbrotu.
Tip
- Chleba můžete nakrájet na malé kostičky a opéci ho nasucho na pánvi do křupava a ozdobit jím polévku.
- A nezapomeňte jídlo začít bílkovinou, v tomto případě několika sousty kuřátka.
Přeji vám dobrou chuť
Bára