Rukolový salát s fenyklem, pomerančem, vejcem a vaječným dresingem
Vejce jsou nejlevnější a zároveň nejkomplexnější zdroj bílkovin. Obsahují komplexní aminokyseliny a krásně nás zasytí klidně až na 5 hodin. Jasně, že vejce obsahují cholesterol, to nikdo nezpochybňuje. Jenže vajíčko souběžně obsahuje i lecitin, který negativní vliv cholesterolu eliminuje a navíc chrání naše tělo před kornatěním tepen (k tomu navíc omezuje působení stresu a zlepšuje učení). Bílek obsahuje zdravé vitamíny ze skupiny B, minerály a hlavně aminokyseliny. Lysozym, který zde najdeme, má velmi dobré antibakteriální účinky a také se využívá při výrobě různých očkovacích látek. Ve žloutcích se pro změnu nachází vitamíny A, D a B3. Z minerálů žloutek obsahuje železo, draslík, síru a nebo hořčík, které jsou pro zdraví nezbytné. A užitečné látky jsou i ve skořápce, jde samozřejmě o vápník. Už od dávných dob se skořápky rozemleté na drobný prášek využívaly v malém množství lidovém léčitelství. A dnes se je doporučuje například při osteoporóze.
Důležité je sledovat kvalitu vajec a základním předpokladem je kvalita chovu a především kvalita krmení slepic. Slepice žijící dle možnosti přirozeně – s možností volného pohybu a volného hledání potravy snášejí vejce, která mají ideální poměr omega 6 a omega 3 nenasycených mastných kyselin. Toto fixujte: správný poměr těchto kyselin je 2:1. Vejce slepic chovaných v klecích a vykrmovaných sacharidovou krmnou směsí, bez možnosti pohybu a občasného sezobnutí nějakého proteinového zdroje, či zelených rostlin, mají poměr omega 6 : omega 3 až 30:1!!!
A naše představa z dřívějška, že vajíčka s krásně oranžovým žloutkem – jako ta od babičky z vesnice – jsou nejzdravější??? Bohužel i zde objevili producenti poptávku a přidáváním barviv do krmných směsí dosahují žádaného zabarvení žloutků, aniž by se díky tomu zvýšila kvalita.
Vybírejte si proto vajíčka od šťastných slepiček, z prověřeného zdroje, ideálně od slepiček ve volném výběhu, tedy žijících na dvorku s dírou v plotě, odkud mohou „utéct“ a zobat všechno možné…
Já si dnes připravila vajíčka na 2 způsoby. Jedno jsem nakrájela do salátu z rukoly, fenyklu a pomeranče. No a z druhého jsem si vyšlehala snadný domácí dresing. Chuť salátu je vždy závisí na zálivce, dresingu - ten dokáže povznést i ten nejobyčejnější salát do nebes. Je fajn si tedy s dresingem pohrát.
Tohle budete potřebovat
Porce jsou ilustrativní a odpovídají redukční fázi pro ženu vážící cca 65 - 80 kg.
- Bílkovina: 2 vejce od šťastných slepičekJedno použijete vařené do salátu, z druhého připravíte dresing.
- Zelenina 130 - 150g: rukola, hlíza fenykluPoužít můžete ale jakoukoli jinou zeleninu, kterou máte doma po ruce. Nicméně fenykl to nádherně ovoní.
- Ovoce: 1 střední zralý pomeranč
- Koření: sůl, pepř, nať fenyklu
- Navíc: pol. lžíce kvalitního oleje Extra Virgin, 1lžička jablečného octa v bio kvalitě
Takhle postupujte
- Uvařte obě vajíčka natvrdo. Nechte zchladit. Oloupejte.
- Jedno vajíčko rozmixujte s 1 - 2 pol. lžící kvalitního Virgin oleje. Pokud je dresing příliš hustý a vypadá spíše jako pomazánka, přidejte dle chuti jablečný ocet,, případně maličko čisté vody. Osolte ho a opepřete podle chuti. Já mám ráda dresing celkem hustý, vypadá jako trošku řidší pomazánka. Krásně tak obalí listy rukoly.
- Druhé vajíčko nakrájejte na menší kousky - přijde nakonec od salátu.
- Rukolu a fenykl očistěte .Fenykl nakrájejte na malé kousky.
- Pomeranč oloupejte a nakrájejte na malé kostky a smíchejte společně s rukoluou a fenyklem. Přidejte nať z fenyklu nakrájenou nadrobno (s fenyklovou natí se pracuje stejně, jako s koprem).
- Salát osolte, zakápněte troškou oleje a jabl. octa a vmíchejte hustý dresing z vajíčka.
- Nakonec jemně vmíchejte druhé vajíčko, nakrájené na čtvrtky nebo menší plátky.
- Pokud nejste celiak, tak jako přílohu můžete zvolit 1 plátek 100 celozrnného žitného chleba nebo knäckbrotu.
Nezapomeňte začít toto jídlo několika sousty vajíčka abyste dodržely pravidlo začít každé jídlo bílkovinou.
Tip
Skvělou zálivku připravíte také rozmixováním 1 vařeného vajíčka se 100g zralého manga, solí a pepřem.
Pokud chcete vědět více o tom, jak si optimálně a snadno sestavit svůj metabolicky vstřícný jídelníček, stáhněte si zdarma eBook 11 tipů jak zhubnout v menopauze.
Přeji vám dobrou chuť
Bára