Salát z beluga čočky a řapíkatého celeru - recept z Apenin

Ráda cestuji a na svých cestách čerpám často recepty z lokální kuchyně a snažím se je upravit pro potřeby Metabolic Balance®. Zde je jeden z oblasti Apenin, kde hraje hlavní roli čočka. Já použila beluga čočku, můžete použít i jiný druh čočky, kterou máte ve svém seznamu potravin, v jídelním plánu Metabolic Balance®.

Černá beluga čočka - ne nadarmo se jí říká kaviár mezi čočkami. Gurmánská pochoutka, která si vysloužila přezdívku kaviár i podle své černé barvy. Má delikátní, jemně oříškovou chuť a podává se buď jako příloha nebo samostatný pokrm, nejčastěji salát, výborné jsou z ní i různé pomazánky, skvěle chutná také v zeleninové polévce. 

Černá čočka beluga patří mezi potraviny s vysokým obsahem přirozených bílkovin, spoustou vlákniny a její černý pigment obsahuje antioxidanty, které se nacházejí ve velké míře v bobulovém ovoci (například v borůvkách a ostružinách). Je také dobrým zdrojem vitamínů B a minerálů (například železa a hořčíku). Na rozdíl od většiny ostatních luštěnin belugu není nutné před přípravou namáčet, je tedy rychlejší na přípravu třeba pro ty, kdo spěchají. Já ji ale stejně pro jistotu namáčím, zbaví se tak jistojistě antinutrientů a je tak mnohem snáze stravitelná.

Čočku namáčejte do studené vody, nikoli do teplé, protože by mohla zkysnout. Vodu rozhodně nesolte. Pro lepší stravitelnost přidejte do čočky majoránku, tymián, libeček případně další zelené koření. Já ráda přidávám také kurkumu a římská kmín.

Tohle budete potřebovat

Gramáže jsou ilustrativní a odpovídají 1 porci redukční fáze pro ženu vážící cca 65 - 80 kg.

  • Bílkovina: beluga čočka (80g - 1 porce)
    Použít můžete i jiný druh čočky nebo fazolí...
  • Zelenina 130 - 150g: řapíkatý celer, mrkev, čekanka, červená cibule
    Použít můžete i jinou zeleninu, kterou máte doma po ruce. Nebojte se experimentovat.
  • Koření: mořská nebo himalájská sůl, pepř - podle chuti
  • Zálivka: podle chuti jabl. ocet v bio kvalitě, olivový olej, 1 lžička hrubozrnné hořčice (bio), 1 lžička medu (med až od 4. fáze)

Takhle postupujte

  • Čočku na pár hodin namočte (nebo přes noc).
  • Přiveďte k varu dostatečné množství vody a až začne voda vřít, vhoďte do ní čočku. Vařte 15 – 20 minut, tak aby čočka zůstala aldente.
  • Vodu slijte, čočku v sítku propláchněte a nechte vychladnout.
  • Zeleninu nakrájejte nadrobno a ve velké míse promíchejte všechny ingredience na salát.
  • Smíchejte přísady na zálivku, přelijte ji přes salát a zlehka promíchejte. Dochuťte podle potřeby.

Tip

V Itálii dávají místo jabl. octu někdy balzamikový ocet, ale většinou použijí čerstvě vymačkanou citronovou šťávu. Takže pokud máte v jídelním plánu citron, můžete ho do tohoto receptu v přísné fázi použít, místo jabl. octa.

Pokud figurují ve vašem jídelním plánu jako bílkovina čočkové klíčky, je tenhle salát výborný i v naklíčenou čočkou.

Pokud chcete vědět více o tom, jak si optimálně a snadno sestavit svůj metabolicky vstřícný jídelníček, stáhněte si zdarma eBook  11 tipů jak zhubnout v menopauze.

Přeji vám dobrou chuť

Bára 

Čočkový salát podle Metabolic Balance
Salát z čočky podle Metabolic Balance principů - recepty pro hubnutí, zdravý metabolizmus a extra energii. Beluga čočka, řapíkatý celer, mrkev, cibule, čekanka
Čočkový salát podle Metabolic Balance