Tempeh se zelenými fazolkami a Tamari omáčkou
Tempeh je fermentovaný sójový „sýr“ osobité, kouřové, oříškové chuti. Je to skvělý zdroj bílkovin, vitaminu B a probiotik a patří mezi nejlepší sójové produkty, protože prošel procesem fermentace. Díky fermentaci se rozkládají pro zdraví nevýhodné (tzv. antinutriční) látky a fytáty. Fermentovaná sója je bohatým zdrojem bílkovin, probiotik a v našich dietách vzácného vitamínu K2, který je nejen silný antioxidant, ale je také základem správného využití vápníku v těle a pevných kostí, což může být právě pro ženy v menopauze skvělou prevencí osteoporózy.
Tamari omáčka se díky své zemité chuti skvěle doplňuje s tempehem a je nepostradatelným pomocníkem při přípravě asijských pokrmů. Patří rovněž mezi fermentované sójové výrobky, které našemu zdraví mohou prospívat. V podstatě se jedná o sójovou omáčku, která, na rozdíl od těch ostatních, jež běžně koupíte v supermarketu, neobsahuje žádné zvýrazňovače chutí, barviva, ani sladidla. Tamari vzniká jako vedlejší produkt při výrobě miso pasty a její výhodou je i to, že je přirozeně bezlepková, je hustší a má také výraznější barvu i chuť. Při použití v teplé kuchyni je vhodné ji přidávat až úplně na závěr vaření, díky čemuž si zachová svoji plnou chuť. Takže s chutí do toho - vyzkoušejte tenhle snadný recept, který je hotový do 15 minut...
Tohle budete potřebovat
Porce jsou ilustrativní a odpovídají redukční fázi pro ženu vážící cca 65 - 80 kg. Pokud chcete jídlo připravit pro vícero osob, porce znásobte počtem strávníků.
- Bílkovina: 80g uzený tempeh
- Zelenina: 130 - 150g zelené fazolové lusky, šalotka
- Tuky: přepuštěné máslo GheeMůžete použít i jiný olej
- Koření: podle chuti - zázvor, sůl, pepř, kurkuma, hrst zeleného koriandruPoužít můžete i jiné asijské koření. Pokud vám nechutná koriandr, můžete využít i petrželku.
- Navíc na dochucení: Tamari omáčku dle chuti
- plátek celozrnného žitného chleba (cca 50g)Nakrájeného na kostky a opečeného
Takhle postupujte
- Opečte si nasucho na pánvi žitný chleba nakrájený na kostky. Nechte vychladnout.
- Potom na hlubší pánvi rozpalte přepuštěné máslo Ghee.
- Opečte nakrájenou šalotku a zázvor nakrájený nadrobno.
- Přidejte kurkumu nebo vaše oblíbené \"asijské\" koření.
- Přidejte a orestujte uzený tempeh nakrájený na kostky.
- Přidejte zelené fazolové lusky a krátce orestujte.
- Směs dochuťte Tamari omáčkou (případně pepřem a solí, můžete přidat také chilli pro ostřejší chuť).
- Na závěr posypte hrstí zeleného koriandru pro tu pravou vůni a opečenými kostičkami žitného chleba.
- Servírujte...
Tip
Pokud máte alergii na lepek, vynechte žitný chleba.
Přeji vám dobrou chuť
Bára

