Teplý čočkový salát s pečenou dýní a červenou řepou

Ne nadarmo se doporučuje ženám, aby si v menopauze dopřávaly více luštěnin, zejména sóji, cizrny, fazolí, čočky aj. Obsahují totiž fytoestrogeny, které mohou částečně kompenzovat nevyvážený stav hormonů v tomto životním období. Řada žen, bohužel, nemá luštěniny ráda, protože po nich trpí nadýmáním. Tento nepříjemný jev však lze snadno zmírnit. Stačí, když se luštěniny nechají přes noc máčet, ráno potom vyměnit vodu a při vaření do nich přidat bazalku, saturejku nebo majoránku. Čočka má tu výhodu, že je mnohem snáze stravitelná, než větší druhy luštěnin. Některé druhy se nemusí ani namáčet.

Z luštěnin můžeme připravit živinami nabité jídlo vhodné pro vegetariány i vegany, ale jsou báječným zpestřením také pro zarputilé „masožravce“. A tohle je výborný podzimní recept z podzimních druhů zeleniny (dýně a červená řepa), který vás zasytí na více jak 5 hodin. Čočka se krásně „navaří“ a je jí opravdu plný talíř. Výhodou tohoto jídla je, že si ho můžete připravit i předem a jíst ho vychladlé. Takže je vhodné i na cesty do krabičky.

Chuťově si ho můžete přizpůsobit podle svých preferencí – po asijsku, po indicku, po česku, po francouzsku, s ostrou chutí nebo jemné – prostě použijete koření, které máte rády. Já jsem v tomto receptu použila základní koření, jako je majoránka, bazalka, kurkuma (tu používám téměř v každém jídle), sůl, pepř a dochutila jsem vše balzamikovým octem. Výborný by byl třeba umeocet anebo Tamari omáčka. Chuťové fantazii se meze nekladou. Tak vyzkoušejte.

Tohle budete potřebovat

Porce jsou ilustrativní a odpovídají redukční fázi pro ženu vážící cca 65 - 80 kg. Pokud chcete jídlo připravit pro vícero osob, porce znásobte počtem strávníků.

  • Bílkovina: 80g beluga čočky/ černé čočky (můžete použít i zelenou francouzskou čočku nebo červenou neloupanou)
  • Zelenina: 130 - 150g (směs dýně hokaido, červená řepa, šalotka, trochu „zeleného listí“/ třeba špenát, polníček nebo jiný salát)
  • Tuky: Extra virgin olivový olej a dýňový olej za studena lisovaný
  • Koření: sůl, pepř, majoránka nebo bazalka (saturejka), 1 čaj. lžička kurkumy, hrst zeleného koriandru nebo petrželky
    Můžete použít třeba také dle chuti římský kmín, nebo asijské koření, chilli apod.
  • Navíc na dochucení: jablečný ocet nebo balzamiková redukce; nebo Tamari omáčka

Takhle postupujte

  • Dýni hokaido omyjte, vyjádřete a nakrájejte na kostky.
  • Červenou řepu oloupejte a nakrájejte na větší kostky.
  • Ve větší míse zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete, přidejte 1 čaj. lžičku kurkumy, případně další oblíbené koření a vše pěkně promíchejte.
  • Ochucené kostky dýně a červené řepy rozložte na pečící papír na plech a dejte péci do trouby na 200°C cca na 30 - 40 minut (do mírného změknutí).
  • Vedle si dejte vařit propláchnutou čočku, společně s majoránkou nebo bazalkou či saturejkou, solí a lžičkou kurkumy. Vařte cca 30 minut, tak aby čočka byla "aldente".
  • Když je čočka vařená, osmahněte na pánvi dozlatova nakrájenou šalotku a přidejte vařenou čočku a orestujte.
  • Čočku přesypte do mísy, přidejte pečenou dýni a červenou řepu, přihoďte hrst "zeleného listí" (salát nakrájený na proužky) a vše pěkně jemně promíchejte.
  • Nakonec salát zakápněte dýňovým olejem, který je skvělý zdroj Omega 3 a dochuťte dále podle vašich preferencí. Pokud chcete sladkokyselou chuť, přidejte jabl. ocet nebo kvalitní balzamikový ocet (ideálně redukci bez cukru a karamelu). O sladkou chuť se zde postará dýně a červená řepa. Pokud chcete "hodit" salát do asijské chuti, použijte Tamari omáčku.
  • Ozdobte hrstí zeleného koriandru nebo zelené petrželky.

Tip

Tento čočkový salát je výborný teplý, ale báječně se hodí i do krabičky sebou, protože studený je stejně tak dobrý... Dýni a červenou řepu můžete nahradit jakoukoli jinou kořenovou zeleninou nebo paprikou či cuketou a lilkem. Všechny možnosti chutnají báječně!

Přeji vám dobrou chuť

Bára 

Teplý čočkový salát s pečenou zeleninou - jak zhubnout v menopauze
Tenhle teplý čočkový salát si zamilujete. Navíc podporuje látkovou výměnu a hormonální rovnováhu žen v menopauze.
Teplý čočkový salát s pečenou zeleninou - jak zhubnout v menopauze
Tady je vidět trochu postup přípravy...
Teplý čočkový salát s pečenou zeleninou - jak zhubnout v menopauze
Nebojte se luštěnin! Obsahují totiž fytoestrogeny, které mohou částečně kompenzovat nevyvážený stav hormonů v tomto životním období.
Teplý čočkový salát s pečenou zeleninou - jak zhubnout v menopauze
Teplý čočkový salát s pečenou zeleninou podporuje zdravý metabolizmus a hubnutí...