Tvarohové knedlíky s ovocem bez cukru, bílé mouky a vajec
Držíte dietu a máte chuť na sladké ovocné knedlíky? Máte pocit, že pro hubnutí není tohle jídlo ani trochu vhodné. To je sice pravda, ale týká se to pouze těch \"běžných\" ovocných knedlíků z běžné mouky a s cukrem. Tyhle jahodové knedlíky obsahují pouze tvaroh, žitnou mouku a krupici, jahody a trochu másla nebo ghí na polití. Jsou metabolicky vstřícné, a jsou tedy vhodné i pro fázi hubnutí.
Výhodou tohoto receptu je, že tyhle knedlíky můžete připravit stejně tak dobře jak z tvarohu z kravského mléka, tak i z čerstvého ovčího nebo kozího tvarohu či žervé. Sice jsem to ještě nezkoušela, ale myslím si, že by šly připravit i z přírodního kvalitního tofu (vyzkouším a dám vědět). Musím říct, že pokud použijete přirozeně sladké jahody (nebo jiné vhodné ovoce), tak tohle jídlo splní vaše očekávání. Mě tedy jahodové knedlíky z tvarohového těsta chutnaly moc moc moc, i talíř jsem nakonec vylízala :).
S těstem je potřeba si trochu pohrát, protože hodně záleží na kvalitě a měkkosti tvarohu. Pokud je tvaroh hodně měkký, řídký, bude třeba přidat adekvátní množství žitné krupice a žitné mouky. Pokud má tvaroh hustší konzistenci, stačí mouky a krupice méně. Také je možné si ten hustší tvaroh rozředit trochou vody a vymíchat z něj měkčí strukturu. Tak pojďme na to... Můžete koukat i číst 🙂
Tohle budete potřebovat
Na 8 - 9 knedlíků (2 - 3 porce)
- Bílkovina: 250g měkký plnotučný tvaroh
- Škrobové sacharidy: 50-60g žitné krupice + 50-60g žitné moukyŽitnou krupici koupíte na www.metabolicka-kucharka.cz. Mouka by měla měla být ideálně polohrubá - i když já jsem tyhle knedlíky připravila i z žitné celozrnné hladké mouky.
- Ovoce (sacharidy): JahodyZralé, přirozeně sladké - nebo můžete použít jiné ovoce z vašeho seznamu potravin
- Koření: Skořice a kvalitní 90% čokoládaMůžete zde použít i strouhaný nebo plátkový kokos...
- Tuky: Máslo nebo Ghí (přepuštěné máslo)
- Tip navíc: 2 lžíce tvarohu navícNa závěrečné ozdobení
Takhle postupujte
- V míse vypracujeme vláčné, ale dobře tvarovatelné těsto z 250g měkkého tvarohu, 50 - 60g žitné krupice a 50-60g žitné mouky. (Podle potřeby můžete mouku a krupici po troškách přidávat tak, aby se s těstem dobře pracovalo. Jak píšu výše, struktura těsta se odvíjí od struktury tvarohu, takže si s ním vyhrajte).
- Na podložce posypané moukou vyválíme rukama váleček, který potom rozdělíme na daný počet kousků. Pro udržovací fázi jsem udělala 8 kousků, což jsou 2 porce. Pro přísnou fázi připravte z daného množství 9 kousků, což jsou 3 porce (to proto aby vám odpovídala gramáž, kterou máte doporučeno pro fázi hubnutí).
- Z každého kousku utvoříme placičku (můžete podsypávat podle potřeby moukou, aby se placičky nelepily).
- Poklademe jahodami nebo jiným ovocem z vašeho seznamu potravin a zformujeme do kulatých knedlíků.
- Necháme 15 minut odpočinout.
- Mezitím necháme v hrnci ohřát vodu.
- Knedlíky přes lžičku vložíme do vroucí vody, po chvilce je odlepíme ode dna a vaříme, dokud nevyplavou. Od doby, kdy vyplavou necháme vařit ještě cca 3 - 5 minut a vyndáme je. Ideálně je nechte odkapat na sítku. Knedlíky se nesmí rozvařit, jinak se rozpadnou, tak je bedlivě sledujte. Hotové knedlíky můžete také propíchnout vidličkou aby z nich vyšla pára.
- Podáváme posypané skořicí a nastrouhanou 90% čokoládou, přelité přepuštěným máslem a ozdobené lžící tvarohu (tím začnete své jídlo podle pravidla \"bílkovina první do pusy\").
- Pro děti nebo pro hosty můžete knedlíky přisladit např. kokosovým cukrem.
Tip
Knedlíky nemusíte vařit ve vodě, můžete použít také pařáček a uvařit knedlíky v něm (to jsem ale zatím nezkoušela).
Můžete také knedlíky přelít rozmixovaným ovocným rozvarem a nebo ozdobit čerstvým ovocem (akorát to s tím ovocem nepřežeňte - přeci jen to jsou cukry a tak po něm můžete mít dříve hlad).
Přeji vám dobrou chuť
Bára