Uzený tempeh s květákovou rýží a Tamari omáčkou
Dnes jsem dostala velkou chuť na tempeh. Tempeh je skvělá alternativa tofu. Je to výborný sójový produkt, který pochází z Indonésie. Podobně jako tofu je připravován ze sójových bobů. Jde o kvalitní fermentovaný sojový produkt, který je dle mého názoru, díky procesu fermentace, ještě lepší než tofu. Je to skvělý zdroj bílkovin, vitamínu B a probiotik. Vyznačuje se specifickou kouřovou oříškovu chutí, která se skvěle hodí do pokrmů asijské kuchyně. To jsem využila právě dnes a neskutečně jsem si pošmákla. Místo běžné rýže jsem si připravila svoji oblíbenou květákovou rýži ze syrového, rozsekaného, krátce orestovaného květáku. Recept je vhodný i pro přísnou fázi, kdy místo tofu použijete právě chuťově výraznější tempeh.
Obecně lze říci, že zařazení potravin s přírodním estrogenem (sojové výrobky) do svého jídelníčku, mohou mít výrazný vliv na zmírnění návalových stavů. Dostatečný příjem hořčíku, přítomného ve výrobcích ze sóji, celá zrna a luštěniny jsou pro zmírnění návalů důležité. Návaly a další příznaky menopauzy bývají vzácné mezi vegetariánkami – obzvláště u těch, které konzumují hodně luštěnin, černých a mungo fazolí nebo sojových bobů. Proč? Protože fazole a mnoho dalších plodin mívají mírnou estrogennou aktivitu díky svým fytoestrogenům.
Tohle budete potřebovat
Porce jsou ilustrativní a odpovídají redukční fázi pro ženu vážící cca 65 - 80 kg.
- Bílkovina: uzený nebo přírodní tempeh (cca 80 – 100g)Já chuťově preferuji uzenou chuť.
- Zelenina: 100g květák (na „rýži“), 25g červená paprika, 25g cibule, 2 lžíce nastrouhané mrkve (není nutné)
- Tuky: Extra virgin olivový olej nebo Ghí (přepuštěné máslo)
- Koření: kolečko zázvoru, kurkuma, sušený koriandr (nebo jiné koření podle vaší chuti)
- Na ozdobení: hrst zeleného koriandru
- Navíc: Tamari omáčka v bio kvalitě
Takhle postupujte
- Připravte si větší pánev. Já používám WOK.
- Připravte si květákovou rýži. Květák očistěte a rozeberte na růžičky. Ty rozsekejte v sekáčku s „S“ noži na jemné kousky, připomínající rýži.
- Nastrouhejte si malou část mrkve a vmíchejte do květákové rýže (mrkev je pro hezčí barvu, není to nutné).
- Připravte si další zeleninu. Nakrájejte si na proužky cibuli a papriku a nadrobno čerstvý zázvor.
- Na pánvi krátce orestujte na Ghí zázvor, proužky cibule a papriky a přidejte kostky tempehu. Restujte chvilku, stačí pár minut (cca 5 minut).
- Přidejte ke směsi do pánve květákovou rýži a ještě chvilku společně restujte (cca 3 – 4 minuty).
- Na závěr celé jídlo dochuťte Tamari omáčkou. Podle chuti dosolte (já toto jídlo nesolím, protože Tamari je slaná dost sama o sobě).
- Přidat můžete chilli, česnek apod. – prostě koření, které máte rádi.
- Ozdobte hrstí zeleného koriandru (ten na fotkách není, protože jsem ho zrovna neměla doma, ale dodá pokrmu čerstvou chuť a náramnou vůni).
Tip
- Recept najdete také jako video-příspěvek na Instagramu, v uložených Stories.
Přeji vám dobrou chuť
Bára