Vaječno-zeleninová fritatta
Už jste zkoušely vaječno-zeleninovou fritattu? Frittata je původem italské jídlo podobné omeletě. Stejně jako omeleta se připravuje z vajec (bílkovina) a dalších přísad, liší se ale způsobem přípravy a je také pevnější. Do vajec je v rámci metabolicky vstřícných principů možné vmíchat navíc různé druhy zeleninu, koření a bylinek. Výhodou je, že je skvělá i za studena - můžete si ji tedy připravit i do práce či na cesty, do krabičky. Frittatu můžete podávat jako vydatnou snídani nebo hlavní jídlo. vejce obsahují komplexní aminokyseliny, jsou tedy skvělým zdrojem bílkovin a zasytí na dlouhou dobu.
Tohle budete potřebovat
Porce jsou ilustrativní a odpovídají redukční fázi pro ženu vážící cca 65 - 80 kg.
- Bílkovina: 2 - 3 vejce od šťastných slepiček
- Zelenina 130 - 150g: šalotka, cherry rajčátka, špenátové listyPoužít můžete ale jakoukoli jinou zeleninu, kterou máte doma po ruce (skvělá je např. paprika, cuketa, sušená rajčata, pak choi apod.)
- Na dochucení: česnek (není nutné)
- Tuky: Ghí na smaženíMůžete použít i jiný olej, vhodný na smažení
- Koření: sůl, pepř, garam masalla (indické koření, které krásně fritattu ovoní)Opět můžete použít své oblíbené koření a zelené bylinky
- Navíc: kokosové mléko (3 - 4 pol. lžíce)Kokosové mléko používám od firmy Real Thai nebo Aroy-D
Takhle postupujte
- Připravte si pánev, kterou můžete použít i v troubě.
- Troubu předehřejte na 220C°
- Očistěte zeleninu a nakrájejte si ji předem na kostičky.
- V misce si připravte vejce a vyšlehejte s kokosovým mlékem, přidejte trochu soli a pepře, případně dalšího koření.
- Na pánvi rozehřejte Ghí a osmahněte na něm šalotku nebo cibulku.
- Přidejte na kostičky nakrájená rajčátka - orestujte.
- Přidejte zelené špenátové listy a orestujte do \"zavadnutí\".
- Poté zeleninu zalijte rozšlehanými vejci s kokosovým mlékem a chvilku nechte na pánvi \"zatáhnout\".
- Poté dejte i s pánví do předem rozehřáté trouby péct na pár minut při teplotě 220 stupňů, dokud nebudou vejce pořádně propečená. Pečte tak dlouho aby frittata dostala zlatavou barvu.
- Servírujte teplou nebo studenou, ozdobenou zelenými bylinkami.
- Pokud chcete přílohu, použijte plátek žitného celozrnného chleba (max. 50g).
Přeji vám dobrou chuť
Bára