Vaječno-zeleninová fritatta

Už jste zkoušely vaječno-zeleninovou fritattu? Frittata je původem italské jídlo podobné omeletě. Stejně jako omeleta se připravuje z vajec (bílkovina) a dalších přísad, liší se ale způsobem přípravy a je také pevnější. Do vajec je v rámci metabolicky vstřícných principů možné vmíchat navíc různé druhy zeleninu, koření a bylinek.  Výhodou je, že je skvělá i za studena - můžete si ji tedy připravit i do práce či na cesty, do krabičky. Frittatu můžete podávat jako vydatnou snídani nebo hlavní jídlo. vejce obsahují komplexní aminokyseliny, jsou tedy skvělým zdrojem bílkovin a zasytí na dlouhou dobu.  

Tohle budete potřebovat

Porce jsou ilustrativní a odpovídají redukční fázi pro ženu vážící cca 65 - 80 kg.

  • Bílkovina: 2 - 3 vejce od šťastných slepiček
  • Zelenina 130 - 150g: šalotka, cherry rajčátka, špenátové listy
    Použít můžete ale jakoukoli jinou zeleninu, kterou máte doma po ruce (skvělá je např. paprika, cuketa, sušená rajčata, pak choi apod.)
  • Na dochucení: česnek (není nutné)
  • Tuky: Ghí na smažení
    Můžete použít i jiný olej, vhodný na smažení
  • Koření: sůl, pepř, garam masalla (indické koření, které krásně fritattu ovoní)
    Opět můžete použít své oblíbené koření a zelené bylinky
  • Navíc: kokosové mléko (3 - 4 pol. lžíce)
    Kokosové mléko používám od firmy Real Thai nebo Aroy-D

Takhle postupujte

  • Připravte si pánev, kterou můžete použít i v troubě.
  • Troubu předehřejte na 220C°
  • Očistěte zeleninu a nakrájejte si ji předem na kostičky. 
  • V misce si připravte vejce a vyšlehejte s kokosovým mlékem, přidejte trochu soli a pepře, případně dalšího koření.
  • Na pánvi rozehřejte Ghí a osmahněte na něm šalotku nebo cibulku.
  • Přidejte na kostičky nakrájená rajčátka - orestujte.
  • Přidejte zelené špenátové listy a orestujte do \"zavadnutí\".
  • Poté zeleninu zalijte rozšlehanými vejci s kokosovým mlékem a chvilku nechte na pánvi \"zatáhnout\".
  • Poté dejte i s pánví do předem rozehřáté trouby péct na pár minut při teplotě 220 stupňů, dokud nebudou vejce pořádně propečená. Pečte tak dlouho aby frittata dostala zlatavou barvu.
  • Servírujte teplou nebo studenou, ozdobenou zelenými bylinkami.
  • Pokud chcete přílohu, použijte plátek žitného celozrnného chleba (max. 50g).

Přeji vám dobrou chuť

Bára 

Zeleninová fritatta - recept pro hubnutí
Zeleninová fritatta je skvělé, rychlé jídlo, které podporuje hubnutí v menopauze, zdravý metabolizmus a hormonální rovnováhu
Zeleninová fritatta - recept pro zdravý metabolizmus
Fritatta je moje oblíbené metabolicky vstřícné jídlo...