Zeleninový salát s avokádem a tuňákem
Tuňák patří mezi potraviny bohaté na esenciální mastné kyseliny, které mají velký význam pro tvorbu hormonů, zdravou kůži a podporu nervů... V menopauze je to opravdu vhodný zdroj bílkovin s přirozeným obsahem Omega 3. Tuňáka jím ve všech jeho podobách. Syrového (jako tataráček), grilovaného a nebo i kvalitního tuňáka ve vlastní šťávě. Doporučuji si připlatit a kupovat toho ve skle, spíše než v konzervě. V kombinaci se salátovými listy nebo salátem s různých druhů zeleniny je to vždy rychlé, snadné, metabolicky a hormonálně vstřícné jídlo, které máme většinou vždy po ruce. Já ho ještě miluji v kombinaci s avokádem, které přidávám do každého salátu aspoň třetinu.
Tohle budete potřebovat
Porce jsou ilustrativní a odpovídají redukční fázi pro ženu vážící cca 65 - 80 kg.
- Bílkovina: 130 - 150g tuňáka ve vl. šťávě nebo grilovaného
- Zelenina 130 - 150g: šalotka, cherry rajčátka, avokádo, řapíkatý celerPoužít můžete ale jakoukoli jinou zeleninu, kterou máte doma po ruce.
- Koření: sůl, pepř, bylinky dle chuti (výborná je bazalka)Opět můžete použít své oblíbené koření a zelené bylinky
- Navíc: 1 pol. lžíce kvalitního oleje Extra Virgin, 1lžička jablečného octa v bio kvalitě
Takhle postupujte
- Zeleninu očistěte a nakrájejte na malé kousky.
- Tuňáka (grilovaného nebo ve vl. šťávě) nakrájejte na malé kousky. (Může být i syrový, pouze marinovaný v oleji, bylinkách, soli a octu)
- Vše v míse promíchejte.
- Osolte, přidejte lžící oleje a lžičku jabl. octa, bylinky dle chuti - a vše společně dobře promíchejte aby se chutě propojily.
- Salát servírujte ozdobený bazalkovými lístky.
- Pokud nejste celiak, tak jako přílohu můžete zvolit 1 plátek 100 celozrnného žitného chleba nebo knäckbrotu.
Tip
Chleba nakrájejte na malé kostičky a opečte nasucho na pánvi do křupava a ozdobte jím připravený salát.
A nezapomeňte jídlo začít bílkovinou, v tomto případě několika sousty tuňáka.
Přeji vám dobrou chuť
Bára