Kaše z mandlí a slunečnicových semínek s jablkem
Opět ta metabolicky a hormonálně vstřícná \"mandeláda\"! I zde jde o směs mandlí a slunečnicových semínek v kombinaci s jedním druhem ovoce, zde ideálně s jablkem, skořicí a vanilkou! Tentokrát ve stylu kaše. Mandeláda je totiž jednou z častých variant snídaní dle principů programu Metabolic Balance®. Nejen, že je její příprava rychlá a jednoduchá, ale budete překvapeni, jak výborně chutná! Nebojte se s ní tedy začít a zařadit ji aspoň 2 - 3x v týdnu k snídani. Znovu připomínám, semínka a ořechy mějte v menopauze vždy po ruce. Zaženou chuť na sladké a nezdravé potraviny a doslova vás nadopují dobrou náladou a uvolní napjaté nervy. Navíc ořechy a semínka (zvláště pak mandle), jsou bohaté na vápník a hořčík, obsahují vysoké množství vitamínu E, což může pomoci v boji proti návalům.
Tohle budete potřebovat
Porce jsou ilustrativní a odpovídají redukční fázi pro ženu vážící cca 65 - 80 kg.
- 30g mandlí + 20g slunečnicových semínek (přes noc namočených)
- 1 středně velké jablko (vhodná je také hruška)
- 1 čaj. lžička čersvé mleté skořice + 1/4 vanilkového lusku nebo vanilkové esence (není nutný, ale krásně jídlo provoní)
- 1 - 2 čaj. lžičky šťávy z citronu (to aby zůstala kaše pěkně světlá a nezoxidovala)
- 1 – 2 pol. lžíce kokosového nebo mandlového mléka (pokud nemáte, stačí i čistá voda)
Takhle postupujte
Studená přesnídávka
- Namočte mandle a semínka slunečnice přes noc do vody, stanou se tak lépe stravitelná a nutričně pro tělo dostupná.
- Ráno směs propláchněte a dejte si stranou 3 mandličky, kterými své jídlo začnete, abyste splnily zásadu \"začínat každé jídlo několika sousty bílkoviny\".
- Dejte \"mandeládu\" do výkonného mixéru (používám Nutribullet, který umixuje kaši krásně dohladka). Můžete použít i tyčový mixér, ale výsledek s ním nebude tak \"hedvábný\".
- Přidejte na kousky nakrájené jablíčko, 1 čaj. lžičku skořice, čtvrtinu vanilkového lusku pro krásnou vůni i k ochucení (můžete místo lusku použít i vanilkovou esenci), zakápněte citronovou šťávou.
- Přilijte podle potřeby trochu kokosového nebo mandlového mléka (nemáte-li tato mléka, použijte čistou vodu) a vše pomixujte v mixéru nebo tyčovým mixérem na jemnou kaši.
- Hustotu kaše můžete měnit poměrem přidávané tekutiny.
- Ozdobte jablíčkem, zelenou mátou, skořicí či nastrouhanou kvalitní vysokoprocentní čokoládou - min. 80%, s obsahem kakaového másla. (Poznámka: Nekvalitním čokoládám se vyhýbejte. Preferujte čokolády kvalitní, z nepražených kakaových bobů, bez ztužených nekvalitních tuků).
- Navrch dejte své 3 mandličky, které jste si daly stranou a těmi své jídlo začněte.
Přeji vám dobrou chuť
Pokud chcete kaši teplou, bude postup trošku jiný
- Namočte mandle a semínka slunečnice přes noc do vody, stanou se tak lépe stravitelná a nutričně pro tělo dostupná.
- Ráno směs propláchněte a dejte si stranou 3 mandličky, kterými své jídlo začnete, abyste splnily zásadu \"začínat každé jídlo několika sousty bílkoviny\".
- Mandle a semínka pomixujte ve vysokorychlostním mixéru (používám Nutribullet) s malým šálkem horké vody na bílé \"mléko\". Zde vám nebude stačit tyčový mixér, je třeba opravdu vysokorychlostní mixér, aby vytvořil z mandlí a slunečnicových semínek rostlinné \"mléko\".
- Na kostky nakrájené jablko poduste mírně podlité vodou, cca 2 minutky, do změknutí, společně se skořicí a vanilkovou esencí, nebo zrníčky z vanilkového lusku.
- Přidejte k \"mléku\" z \"mandelády\" a mixujte společně do jemné kašovité struktury.
- Hustotu kaše můžete měnit poměrem přidávané tekutiny.
- Ozdobte jablíčkem, zelenou mátou, skořicí či nastrouhanou kvalitní vysokoprocentní čokoládou - min. 80%, s obsahem kakaového másla. (Poznámka: Nekvalitním čokoládám se vyhýbejte. Preferujte čokolády kvalitní, z nepražených kakaových bobů, bez ztužených nekvalitních tuků).
- A teplá kaše je hotová.
- Navrch dejte své 3 mandličky, které jste si daly stranou a těmi své jídlo začněte.
Není nutné jídlo nijak sladit, sladké jablíčko a koření dá kaši skvělou chuť. Navíc je tato snídaně hotová za minutku a sytí se budete cítit až 5 hodin a to je přece paráda!
Přeji vám dobrou chuť
Bára