Mléko z dýňových semínek, žitná kaše, horké švestky se skořicí

Miluji ořechová mléka - moc! Ne ta kupovaná, ale ta, která si vyrobím čerstvě doma. Dříve jsem to takhle necítila, neuměla jsem si vůbec představit, že bych mohla kravské mléko nahradit nějakým jiným. Nanejvýš jsem si dokázala představit, že budu pít kozí nebo sojové mléko. Se změnou stravy podle Metabolic Balance principů však přišlo i velké rozšíření mých stravovacích obzorů. A já objevila kouzlo čerstvě vyrobených mlék z různých oříšků a semínek. K mým nejoblíbenějším patří mléko z mandlí a slunečnicových semínek (tzv. mandelády) a také mléko ze směsi dýňových a slunečnicových semínek (tzv. semínkové směsi).

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video
Objednat Můj ukázkový hubnoucí jídelníček na 30 dnů - Perfect Balance

Pojďme si povědět více

V jídelních plánech Metabolic Balance se často stává, že ze zdravotních důvodů je klientům na čas té úpravné fáze vyloučeno běžné kravské mléko. A někdy tam nefiguruje ani mléko kozí, ovčí a sojového. Co s tím? Řešení je snadné! Připravte si doma to nejlepší a nejchutnější mléko z mandlí, dýňových a slunečnicových semínek a máte snídani plnou kvalitních, přirozených proteinů a tuků. A je to snadné, je to dobré, budete sami překvapeni, jak si po pár týdnech tahle mléka zamilujete. 

Můžete je pít jen tak, vychlazená z lednice, můžete je rozmixovat s ovocem a vločkami do smoothie, můžete z nich připravit různé skvělé teplé kaše a ze zbylé drti můžete připravit skvělou pomazánku.

V tomto videoreceptu jsem připravovala mléko ze semínkové směsi (dýňová a slunečnicová semínka). Z mléka jsem připravila kaši zahuštěnou žitnou krupicí a kaši "osladila" horkými švestkami se skořicí. Navrch přišla posypka z kvalitní 100% čokolády a granoly z mandlí a kokosu. V druhé polovině receptu připravuji pomazánku ze zbylé drti.

Celý recept můžete shlédnout ve videu a nebo jsem pro vás rozepsala níže. Potřeba je pouze kvalitní, vysokorychlostní mixér (tyčák na tohle stačit určitě nebude). Já mám přípravu jídla ze skutečných, přirozených potravin jako takovou meditaci, rozjímání. Uklidňuje mě to, zpomaluje, aktivuje to můj parasympatikus, díky kterému dochází k hlubokému uvolnění. A to je v této době, která je zaměřena na výkon a rychlost přesně to, co nám chybí a co potřebujeme pro udržení rovnováhy zažívat. 

Stejným způsobem se snažím natáčet i tyhle své videorecepty, jako takovou meditaci skrze přípravu dobrého jídla. Pojďte to se mnou vyzkoušet - posaďte se, ztlumte světlo, nalaďte se na zklidnění a pusťte si tohle video. No a užijte si přípravu jídla jako rozjímání a meditaci... jako takovou terapii jídlem.

Tohle budete potřebovat

Porce jsou ilustrativní a odpovídají redukční fázi pro ženu vážící cca 65 - 80 kg.

  • 30g mandlí + 20g slunečnicových semínek (přes noc namočených)
  • 2 - 3 dcl čisté vody
  • 100g švestek (nebo jiný druh ovoce, může ýt jablko, hruška, jahody, maliny apod.)
  • skořice
  • 30g žitné krupice
    Seženete ji na www.metabolicka-kucharka.cz
  • 1 pol. lžíce strouhané 100% kvalitná čokolády (jako koření)
  • 1 pol. lžíce kokosový olej v RAW kvalitě
  • 2 pol. lžíce granoly z plátků mandlí a kokosu
    Seženete ji na www.powerlogy.cz, ale můžete ji klidně vynechat

Takhle postupujte

1) Mléko

  • Večer předem si namočíme semínka dýně a slunečnice do vody. Druhý den je slijeme a dobře propláchneme pod tekoucí vodou, zbavíme je tak nečistot.
  • Semínka dáme do vysokorychlostního mixéru, přidáme 2 - 3 dcl vody a mixujeme na nejvyšší stupeň, po dobu 2 minut, do konzistence mléka.
  • Připravíme si velký džbán nebo misku a mléko přecedíme přes pláténko nebo silonovou ponožku.
    Mléko můžeme takto uchovat v lednici 3 - 5 dnů, než ho použijeme. Proto si ho můžete připravit více porcí a skladovat v uzavřené skleněné láhvi.

2) Ovoce

  • 100g švestek vypeckujeme, pokrájíme na plátky.
  • Do kastrůlku přidáme 1 lžíci kokosového oleje, rozehřejeme, vsypeme švestky, přidáme lžičku skořice, podlijeme troškou vody a dusíme do změknutí.

3) Kaše

  • 200 - 300 ml semínkového mléka nalijeme do kastrůlku, vmícháme 3 pol. lžíce žitné krupice (cca 30g).
  • Přidáme lžičku skořice a za stálého míchání přivede k varu a vaříme do zhoustnutí. Stejně tak můžete místo žitné krupice přidat do mléka ovesné nebo žitné vločky. Kaše bude mít akorát jinou konzistenci.
  • Servírujeme v misce, kaši obložíme horkými švestkami, posypeme lžící nastrouhané hořké čokolády a dvěma lžícemi semínkové granoly (můžeme vynechat).
  • Pokud potřebujete kaši dosladit, doporučuji přidat lžíci medu, nebo kokosový cukr, pro diabetiky přírodní xylitol.

4) Pomazánka ze zbylé drti

Potřebujeme: Drť ze semínek, Alvia olej, lahůdkové droždí, 1 - 2 sroužky česneku, sůl, pepř, koriandr nebo jiné zelené bylinky.

  • V misce smícháme zbylou drť z dýňových a slunečnicových semínek s 1 lžící lahůdkového droždí, 1 lžící ořechového oleje (používám Alvia Omega 3). Promícháme.
  • Přidáme stroužek česneku, osolíme, opepříme, promícháme.
  • Nakonec vmícháme zelené bylinky jako je koriandr, nebo bazalka, petržel, rukola apod.
  • Pomazánku namažeme na žitný chleba a ozdobíme např. ředkvičkami nebo jinou zeleninou.
  • Místo chleba ji můžeme ji také servírovat v salátových listech, jak wrapy (takto splňuje principy lowcarb a ketodiet).

Přeji vám dobrou chuť s recepty Perfect Balance

Bára 


Žitná kaše ze semínkového mléka, horké švestky. Vyzkoušejte recepty na hubnutí Perfec Balance. Vhodné pro program Metabolic Balance
Objednat Můj ukázkový hubnoucí jídelníček na 30 dnů - Perfect Balance