Semínková směs na quacamole a žitném chlebu
Semínková směs - to je směs dýňových a slunečnicových semínek. Ženy se mě často ptají, co dělat ze semínkové směsi. Pro mnohé je to zpočátku velmi neobvyklá snídaně a mnohé nevědí jak s ní naložit aby to opravdu chutnalo… Tohle je moje nejoblíbenější příprava slunečnicových a dýňových semínek, na které já a i většina mých klientů „frčíme“. Jakmile jednou tuhle dobrotu ochutnáte, už nebudete moci přestat. U mě to trvá již více jak 11 let. Okouzlující chuť avokádového quakamole v kombinaci s opraženými nebo namočenými semínky je prostě silně návyková! No a konečně jsem si svoji snídani po letech vyfotila, tak se inspirujte obrázky, které vás, jak doufám, navnadí…
Tohle budete potřebovat
Porce jsou ilustrativní a odpovídají redukční fázi pro ženu vážící cca 65 - 80 kg.
- 30g dýňových semínek + 20g slunečnicových semínek (ideálně přes noc namočené nebo ráno nasucho opražené)
- 1 středně velké avokádo (cca 80g)
- 3 – 4 cherry rajčátka nebo půlka středně velkého rajčete
- 2 pol. lžíce šťávy z citronu nebo 1 pol. lžíce bio jabl. octa
- sůl dle chuti
- hrst čerstvého koraindru (není nezbytný, ale dodá pokrmu tu správnou mexiskou vůni a chuť)
- 2 plátky celozrnného žitného chleba (plátek 25g), nebo 2 plátky žitného knäckbrotu
Takhle postupujte
- Semínka dýně a slunečnice přes noc namočte - jsou tak mnohem lépe stravitelná, tedy nezatěžují trávení a nutričně je tělo dokáže snadno využít. Ráno je propláchněte a dejte stranou. Pokud je zapomenete přes noc namočit, můžete si pomoci tím, že je krátce nasucho opražíte na pánvi do rozvonění. Nicméně namáčení je k semínkům mnohem šetrnější způsob přípravy.
- Zralé avokádo rozmačkejte vidličkou na pomazánku. Přidejte jalb. ocet nebo citronovou šťávu a dobře promíchejte na pomazánku. Můžete také použít tyčový mixér, pomazánka je pak krásně hladká. Já jí mám ale ráda hrubší, tak používám vidličku.
- Vmíchejte na drobno pokrájená cherry rajčátka a dochuťte solí.
- Ozdobte hrstí nadrobno pokrájených lístků koriandru, který vmíchejte do pomazánky.
- Silnou vrstvu pomazánky namažte na žitný chleba a posypte semínkovou směsí, kterou jste den před tím namočily nebo ráno na sucho na teflonové pánvi opražili.
- Jídlo začněte několika sousty semínek - to proto abyste dodržely zásadu \"začínat každé jídlo několika sousty bílkoviny\". Zde je tedy bílkovina \"semínková směs\" - směs dýňových a slunečnicových semínek.
Ještě tip
Jinak také můžete vmíchat semínka přímo do quakamole a namazat na žitný chleba. Také můžete pomazánkou se semínky naplnit třeba listy salátu nebo čekankové puky – tohle servírování bez chleba je vhodné pro ty z vás, které nemáte chleba v oblibě nebo ho kvůli svým zdravotním omezením (např. celiaci, kteří mají bezlepkovou dietu) nemůžete jíst.
Přeji vám dobrou chuť
Bára