Teplá mrkvová kaše s mandlemi a slunečnicovými semínky s dušeným jablkem

Tento recept je podobný, jako předchozí kaše s hruškami. Akorát je v ní navíc přidána mrkev a jiné koření. Kaše tak dostane úplně odlišnou chuť a opravdu vás výborně zasytí až na 5 - 6 hodin. Tahle kaše je bez mléka a bez lepku - je tedy vhodná i pro ty z vás, které máte problém s laktózou nebo lepkem. Opět jde o směs mandlí a slunečnicových semínek (bílkovina) v kombinaci s jedním druhem ovoce a zeleniny, které zastupují sacharidovou složku stravy. Ještě připomínám, že mandle a slunečnicová semínka jsou vhodným zdrojem přirozených bílkovin a tuků, báječně zaženou chuť na sladké a nezdravé potraviny a doslova vás nabijí energií a dobrou náladou a uvolní napjaté nervy. Navíc ořechy a semínka (zvláště pak mandle), jsou bohaté na vápník a hořčík, obsahují vysoké množství vitamínu E, což nám může zmírňovat návalové stavy v menopauze.

Tohle budete potřebovat

Porce jsou ilustrativní a odpovídají redukční fázi pro ženu vážící cca 65 - 80 kg.

  • 30g mandlí + 20g slunečnicových semínek (přes noc namočených)
  • 80g mrkve
  • 1 středně velké jablko
  • Koření: 1 čaj. lžička čerstvé mleté skořice, 1/2 čaj. lžičky kurkumy, 1/2 čaj. lžičky kardamonu + 1/4 vanilkového lusku nebo vanilkové esence (není nutný, ale krásně jídlo provoní)
  • 1 - 2 čaj. lžičky šťávy z citronu (to aby zůstala kaše pěkně světlá a neztmavla)
  • 1 – 2 pol. lžíce kokosového nebo mandlového mléka (pokud nemáte, stačí i čistá voda)

Takhle postupujte

  • Namočte mandle a semínka slunečnice přes noc do vody, stanou se tak lépe stravitelná a nutričně pro tělo dostupná a získají krémovou strukturu.
  • Ráno směs propláchněte a dejte si stranou 3 mandličky, kterými své jídlo začnete, abyste splnily zásadu \"začínat každé jídlo několika sousty bílkoviny\".
  • Na ghí orestujte směs koření do rozvonění.
  • Přidejte na je drobno nakrájenou mrkev a jablko a za stálého míchaní krátce orestujte.
  • Podlijte 1 dcl kvalitního kokosového mléka (používám zn. Real Thai, Aroy-D nebo doma vyrobené).
  • Chvilku poduste (cca 1 - 2 minutky).
  • Opláchnuté mandle a sluneč. semínka přidejte do kastrůlku k jablíčku a mrkvi a minutku prohřejte.
  • Poté přendejte směs do vysokorychlostního mixéru (používám Nutribullet), trošku zakápněte citronem (není nutné), podle potřeby přidávejte po troškách horkou vodu a mixujte do kašovité struktury. Aby kaše byla hlaďoučká je lepší použít vysokorychlostní mixér. Tyčovým mixérem nedocílíte takové jemnosti, ale lze ho použít také. Hustotu kaše můžete měnit poměrem přidávané horké vody.
  • Ozdobte plátky nakrájeného jablíčka a celými mandlemi, kterými jídlo začněte.
  • Kaši můžete ozdobit také lístky máty.
  • A teplá kaše je hotová.

Není nutné jídlo nijak sladit, sladké jablko kaši krásně osladí a koření jí dá ten přesah. Navíc je tato snídaně hotová za minutku a zasytí min.na  5 hodin a to je přece paráda! Pokud přede jen chcete kaši osladit, třeba dětem, zakápněte ji třeba medem nebo kokosovým nektarem.

Přeji vám dobrou chuť

Bára 

Mrkvová kaše z mandelády bez cukru, laktózy a lepku
Směs mandlí a slunečnicových semínek v kombinaci s podušenou mrkví, jablkem a zajímavým kořením - zasytí až na 5 - 6 hodin a chutná skvěle.