Tyčinky z ořechů, semínek, jablka a žitných vloček

Tento recept na báječné domácí tyčinky plné přirozených bílkovin a tuků jsem objevila náhodou, když jsem brouzdala ve facebookové skupině pro německé klienty v programu Metabolic Balance®. Žádný cukr, žádné přídavné látky, pouze přirozené potraviny. Protože občas se hodí mít snídani připravenou předem, je tohle skvělá možnost, jak si večer připravit třeba 3 porce předem na celý týden. Tyhle metabolicky vstřícné mandeládovo-jablečné tyčinky totiž celý týden vydrží aniž by ztratily na chuti. Můžete si je také \"nasušit\" sebou na dovolenou a máte parádní snídani i v místě, kde mandeládu určitě neseženete. Skvělé jsou pro cestování a výlety. Můžete si je také vzít jako SOS jídlo sebou do krabičky, když se náhodou nestihnete během dne najíst. A hlavně jsou metabolicky a hormonálně vstřícné, vhodné pro redukci hmotnosti! Recept je koncipován na 2 porce, protože když už se s tím budete \"patlat\", tak se jich prostě vyplatí udělat víc!


Tohle budete potřebovat

Porce jsou ilustrativní a odpovídají redukční fázi pro ženu vážící cca 65 - 80 kg.

  • 2 porce mandelády (cca 60g mandlí, 20g slunečnicových semínek, předem namočených)
  • 2 středně velká jablíčka
  • 30g žitných vloček (místo celozrnného žitného chleba)
  • 2 pol. lžíce čistého mandlového másla (povoleno až ve fázi s tuky)
  • 1 pol. lžíce skořice nebo jiné vhodné koření, které máte rádi (např. perníkové, kardamon, vanilkový lusk apod.)
  • sekáček s "S" noži na přípravu
  • trochu trpělivosti

Takhle postupujte

  • Namočte si předem mandle a slunečnicová semínka (aspoň na 4 hodiny, ideálně přes noc).
  • V sekáčku s \"S\" noži rozsekejte všechny ingredience: mandeládu, jablka, žitné vločky, skořici a případně čisté mandlové máslo, které zde bereme jako tuk (v prvních 14 dnech, ve fázi bez tuků ho můžete vynechat).
  • Rozsekané ingredience pěkně promíchejte, umačkejte a nechte aspoň 15 minut stát v lednici aby se pěkně propojila a tyčinky potom lépe držely pohromadě. Když jsem to dělala poprvé, nenechala jsem směs odstát a tyčinky se trochu rozpadaly, takže nespěchejte...
  • Mezitím si připravte pečící papír na pekáč a předehřejte troubu na 120°C. Půjde spíše o rychlé sušení, než pečení.
  • Tvarování- Přímo na papír pol. lžící nabírejte hromádky, které pak vytvarujte do tyčinek. Já nabírala vždy 2 plné pol. lžíce směsi a z nich potom \"uplácala\" jako bábovičky hezky vytvarované tyčinky, cca cca 6 cm dlouhé a 1,5 cm vysoké. Tvarovala jsem je a \"plácala\" dvěma gumovými stěrkami. Rukama to určitě nejde, protože se směs lepí. S tvarováním je třeba si pohrát a být trpělivý. Jde o zkušenost, zkoušejte a přijdete na to.
  • Sušte v troubě při teplotě 120°C cca 90 minut. Pokud byste chtěli míttyčinky v RAW kvalitě, tak je sušte v troubě max. na 45°C přes noc nebo použijte sušičku (tu já nemám). Ráno by měly být hotové.
  • Takto připravené tyčinky vydrží až 1 týden - což je jejich velká výhoda.

Přeji vám dobrou chuť

Bára 

Tyčinky z mandelády a jablka - recept pro hubnutí v menopauze
Vyzkoušejte recept vhodný pro hubnutí, zdravý metabolizmus, extra energii a hormonální rovnováhu. Sladké tyčinky z ořechů, semínek a jablka úplně bez cukru!
Tyčinky z mandelády a jablka - recept pro hubnutí v menopauze
Protože občas se hodí mít snídani připravenou předem, jsou tyhle proteinové tyčinky skvělá možnost, jak si večer připravit třeba 3 porce předem na celý týden.